桃李园实验学校I上海嘉定

桃李园实验学校,上海嘉定 / 大舍建筑设计事务所

重塑江南地域的诗意空间传统


项目标签

设计公司:大舍建筑

位置:中国

类型:建筑

材料:混凝土 涂料 聚碳酸酯

标签:上海 柳亦春 陈屹峰

分类:中学 小学 教育建筑


学校的每个院子就是一个年级,建筑的上下层采用“叠加”的方式,底层为专业教室及教师办公,上层为普通教室。平台之上是安静的和常规的教学场所,平台之下,是寓教于乐的展现教学多样性的内外交融的教学空间。院墙之内,是宁静的学习场所;院墙之外,院与院之间又围合出另一个天地,是学生们嬉戏游弋的场所,院墙向外成为游廊,各处因此被联系起来,开敞自由,是一个真正意义上的校“园”,设计也希望据此重塑江南地域的诗意空间传统。

▽ 中学部的主庭院,Playgrounds locating in between the schoolyards in middle school area

013-中学-主庭院

014-中学-主庭院1

The school is subdivided into several yards, each belonged to students at different stages of development. Classrooms sit on top of the specialized classrooms and the offices,creating dynamic,diverse teaching phenomena on ground floor without disturbing the conventional teaching spaces above it. Playgrounds locating in between the schoolyards allow children to meet, gather and spend their leisure time together. As an extension of the public space, corridors unite the campus as a whole and strengthening connections within the school. The project also aims to re@Create the traditional poetic atmosphere in Jiangnan region.

▽ 小学部色彩缤纷的教学楼立面,colorful building façade of the primary school

003-小学-教学楼立面

▽ 二层平台之上是常规教学空间,下层则是专业教师和办公室,Classrooms sit on top of the specialized classrooms and the offices

004-小学-二层平台俯瞰视角

005-小学-二层平台

▽ 教学楼间的庭院空间,Playgrounds locating in between the schoolyards

006-小学-主庭院1

007-小学-主庭院2

008-小学-主庭院

▽ 中学部的常规教学空间色调素净,下层空间则较为活跃,white façade of the middle school area

010-中学-教学庭院

▽ 建筑二层体量脱离围墙而存在,building volume floating above the wall

011-中学-建筑二层体量与围墙的脱离

▽ 既相连又独立的院落空间,courtyards

012-中学-二层平台

▽ 中学部的年级院落,schoolyard attached to the building

015-中学-庭院

▽ 游廊空间,corridors

016-中学-7T2A5586副本

017-中学-游廊1

▽ 从南边的河流看向学校,river located to the south of the school

002-小学-教学楼南边的河流

▽ 从河对岸的农田看向学校,view from the crop field

001-小学-学校河对岸的农田

项目名称 嘉定桃李园实验学校
建筑师:大舍(柳亦春/陈屹峰)
设计小组:柳亦春、陈屹峰、高林、王龙海、宋崇芳、伍正辉
项目地点:上海市嘉定区树屏路
设计时间:2012-2013
建成时间:2015.03
建筑面积:35688
用地面积:57495
结构形式:钢筋混凝土
业主:上海市嘉定区国有资产经营有限公司
摄影:苏圣亮

Project name: Tao Li Garden Experimental school
Architects: Atelier Deshaus (Liu Yichun/Chen Yifeng)
Architecture design team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Gao Lin, Wang Longhai, Song Chongfang, Wu Zhenghui
Location: Shuping Road, Jiading, Shanghai
Design: 2012-2013
Completion: March 2015
Project area: 35688 sqm
Site area: 57495 sqm
Structure form: reinforced concrete
Customer:Shanghai Jiading national assets management limited company
Photographer: Su Shengliang

MORE:  大舍建筑   Atelier Deshaus,更多关于他们: Atelier Deshaus on gooood