欧洲学校帕尔马新址,意大利

欧洲学校帕尔马新址,意大利 / Studio Zermani e Associati

回廊、柱廊和庭院的协奏曲


项目标签

设计公司:Studio Zermani e Associati

位置:意大利

类型:建筑

材料:砖石 玻璃

标签:帕尔马

分类:教育建筑


当人们从天空中俯瞰时,很容易就会发现巴丹是意大利境内罗马殖民地痕迹最重的一个地区。该地区最宽阔的东西大道(Decumanus Maximus)——艾米利亚大道(Via Emilia)上的百年遗迹不仅至今保存完整,其规模和肌理也在时间的更迭中逐渐从农业用地渗透到城市肌理和道路体系中。在这个城市网络中,帕尔马市以南的乡村地区以其运河和农业用地而著称。本项目位于Langhirano大街和大学校园之间,理所当然地也采用了矩形这种标志性的形式。值得一提的是,建筑体量的长边还平行于罗马人为了征服欧洲大陆所建造的第一条道路轴线——Emilia大街。

When observed form the sky it is not difficult to see how the Padan territory, among the other Italian regions, is the most marked by the Roman colonisation matrixes. Centurian traces, originated form Via Emilia as the Decumanus Maximus, still survive as a precise and recognisable plot, which has been transported from an agrarian order to a road and urban order. Inside this web, Parma’s southern country is distinguished for its canals and agrarian borderlines. The project area, located between Via Langhirano and the University’s Campus, is in this way emblematic: a big rectangle with its longer side parallel to Via Emilia, first Roman axis towards the conquest of the European lands.

▼学校鸟瞰图,bird-eye’s view of the European School ©Mauro D**oli

在设计上,本欧洲学校遵循基地周边环境的历史肌理,最终采用狭长的矩形体量。随后,这个矩形体量逐渐演化成一个大型的长回廊,从而确保了所有较小矩形空间的连贯性。在此基础上,各个较小的矩形空间围合出数个小型庭院。最终,各等级的教育空间和相关的功能设施都得以被整合在一个连续的方形空间中。

On the groove of this historical trace of settlement, the foundation of the project itself for the new School for Europe, a big spine, developed as a long cloister, sustains a unitarian territorial approach which finds in the next scale of several courtyards’ combination the needed development to the functional integration of the different grades of education and the relative facilities.

▼学校的中央回廊,各空间都围绕着其布置,the long cloister that organizes spaces ©Mauro D**oli

建筑外立面和绿色庭院的周围都设有柱廊。这些柱廊与主回廊一道,不仅提供了学校内必需的过渡和交通空间,更将各个教育空间与城市和周边的农田联系在了一起。因此,虽然这座欧洲学校的主立面与城市联系紧密,但其内部空间却有着自己自己的秩序,十分井井有条:所有的教育空间都以U字造型排布在主回廊长边的外侧。尽管各个U性体量的长度不同,但均朝向周边的绿地延伸。

▼学校外观,整体呈现出狭长的矩形体量,exterior view of the European School in the overall form of the rectangle ©Mauro D**oli

▼朝向城市的建筑主立面,设有柱廊,the facade towards the city with the portico ©Mauro D**oli

▼建筑主立面近景,close view of the main facade ©Mauro D**oli

▼主立面的柱廊,提供了一个过渡空间,the the portico on the main facade, providing a mediation space ©Mauro D**oli

At the last is the portico on the facade towards the city, as well as the ones in the main cloister and in the courtyards facing the planted green, that becomes the mediation and distribution component of the composition, able to fix and relate the place of education, the city and what remains of the farmland. So the European School overlooks towards the city from the main portico with a unitary image, while a strict autonomy develops internally and in the big porticoed courtyards of the scholastic single units, disposed on the sides of the cloister, defined by a body of a different length, extended toward the green.

▼建筑外观局部,采用红色的砖墙,partial exterior view of the school with red brick walls ©Mauro D**oli

▼建筑外观局部,学校与周边的绿地相结合,partial exterior view of the school that relates to the what remains of the farmland ©Mauro D**oli

▼与绿地相结合的U型教育空间,the scholastic single unit defined by a body of a different length, extended toward the green ©Mauro D**oli

矩阵般的建筑和院落逐渐融入自然环境,为学生们提供了一个安全的社交、学习和娱乐空间。回廊、庭院和柱廊代表了三种不同规模尺度的建筑空间类型,共同创造出这个与景观相结合的学校项目,从而不仅充分凸显出场所的特点,更有助于其在欧洲建筑环境中的当代传播。

The courtyards’ phalanxes slowly empty and dematerialise in the architecture/nature system, defining themselves as protected islands of relationship, study and games. Three absolute architectural and typological elements assumed on different scales, the cloister, the courtyards and the porticos, linked with the waterline, define a landscape project, expressing the identity of the place and its contemporary transmission in a European horizon.

▼从室内看中央回廊,viewing the main cloister from the interior space ©Mauro D**oli

▼室内空间,interior view ©Mauro D**oli

▼阶梯教室,the lecture room ©Mauro D**oli

▼阶梯教室局部,partial view of the lecture room ©Mauro D**oli

▼阶梯教室细节,details of the lecture room ©Mauro D**oli

▼室内走廊,the interior corridor ©Mauro D**oli

▼总平面图,site plan ©Studio Zermani e Associati

▼首层平面图(左),二层平面图(右),ground floor plan (left), first floor plan (right) ©Studio Zermani e Associati

▼北立面图,north elevation ©Studio Zermani e Associati

▼南立面图,south elevation ©Studio Zermani e Associati

▼东立面图,east elevation ©Studio Zermani e Associati

▼西立面图,west elevation ©Studio Zermani e Associati

▼剖面图,sections ©Studio Zermani e Associati

Project name: Nuova sede della Scuola per l’Europa a Parma
Company name: Paolo Zermani, Eugenio Tessoni (Zermani Associati Studio di Architettura)
Project location: Parma 
Completion Year: 2017 
Photo credits: Mauro D**oli

More: Studio Zermani e Associati        更多关于:Studio Zermani e Associati on gooood