[转]未来公寓—研发实验室 / NArchitekTURA

未来公寓—研发实验室 / NArchitekTURA

由专筑网刘庆新,Brick编译

来自事务所的描述。预测未来是项很有风险的工作,因为在瞬息万变的世界里预测很少成真。但是我们依然接受邀请参加非公开的关于“未来公寓”概念的比赛,该公寓位于多布罗津Dobroteka室内设计公园中心,我们将这里想象成一个永恒的、普遍的,但同时具有特色、甚至独一无二的地方。在建设该项目两年多的时间里,我们努力创造一个开放空间,来应对技术、家具、各种需求和用户行为方面的变化。

From the architect. Predicting the future is a risky job. In the rapidly changing world predictions rarely come true. Accepting an invitation to a closed competition for the concept of the Apartment of the Future (located in the centre of the Dobrodzień Interior Design Park Dobroteka) we envisaged a place that would be timeless, universal, but simultaneously distinctive, even unique. During more than two years of work on the project we were striving to @@Create an open space, responding to changes in technology, furniture and diverse needs and behaviors of users.

在最新电子设备如手机、平板电脑和笔记本电脑中,更先进的多功能装置和程序封装在更简单的外壳里。在公寓设计的理念中,我们采用了类似的方案。传统的功能区分已经被开敞的布置取代,这种布置允许不限数量的排列。纵向排列的橱柜包含大部分功能,并将纯白色室内划分开来。这些橱柜以不同的方式摆放着,展示了所有可能的家具组装。

In the latest electronic devices such as cell phones, tablets and laptops, ever more advanced multifunctional mechanisms and programs are enclosed in ever simpler casings. We adopted a similar scheme while creating the concept of the apartment. Traditional functional divisions have been replaced with an open plan allowing for an unrestricted number of arrangements. Monochromatic white interior is delimited by longitudinal rows of cabinets housing most functions. Different ways of opening and closing of fronts show the entire spectrum of furniture assembly possibilities.

个别部件将厨房、客厅、卧室、书房、多媒体室、办公室等功能区巧妙地关联起来,但是这些功能区是可以自由变换位置的。台面、桌面和床可从橱柜中推出来,这就重新定义了室内结构和功能。另外,将所有辅助和技术功能隐藏在橱柜里,这样能够更换电子设备和室内装置,而不会对室内形象产生大的影响。

Individual parts relate to smoothly interconnected functional areas (kitchen, living room, bedroom, library, multimedia room, office, etc.), however, the proposed scheme allows for free modifications. Worktops, desktops and beds can be rolled out from cabinets redefining the form and function of the interior. Additionally, hiding all auxiliary and technological functions in cabinets enables exchanging electronic devices and inner equipment without major impact on the image of the interior.

在初始布置方案中,我们只选择白色的家具和组件,这样将极简主义审美推到极致。这种白色立体方案是对现代主义思想的一种诠释,对艺术展示的策略,对色彩和光线理论的相关解析。在后续的室内布置方案中,将会有五颜六色的家具,甚至还可能摆设一些古董。

In the inaugural version of the arrangement we have pushed the minimalist aesthetic to extreme choosing only white furniture and accessories. It is a kind of interpretation of modernist ideas, strategies of the exposition of art (scheme of white cube) and analyzes related to the theory of color and light. In subsequent versions of the arrangement of the interior there will be colorful furniture, and maybe even antiques.

该项目也试图将自然元素和自然风景图象引入未来公寓的这个封闭空间里。所以该场所通过个性化设计的绿墙实现其独有的特点,创造了和自然风景相连的幻象。全景“图片”宽度超过15米,显示了丰富多彩的植物形态,构成了一种对传统装饰的现代诠释。

The project is also an attempt to introduce elements and images of nature into the enclosed space of the Apartment of the Future. The unique character of this place is achieved through an individually designed “green wall”, creating an illusion of connection with natural landscape. Panoramic “picture” with a width of more than 15 meters shows the richness of plant forms and constitutes a sort of a modern interpretation of the historical tradition of the ornament.

可移动墙板由树脂和浸渍植物如草、芦苇和叶子等制成,将空间分成不同的区域,每个区都可以进行各种各样的布置。变换这些可移动墙板的位置会重叠出不同层次,从而创造无数生动的多维拼贴画。

Movable wall panels composed of resin with impregnated plants (grass, reeds, leaves, etc.) separate different zones allowing for a wide variety of arrangements. Changing the position of these semi-transparent elements results in overlapping of different layers and @Creates an infinite number of vivid, multi-dimensional collages.

在家具的三个壁橱中,我们引进与自然相关的多媒体艺术装置,这些装置是邀请专门的艺术家为公寓特别准备的。在多媒体室有可扩展的架子,带有从天花板滑下的投影,还有可移动投影屏,正好在窗户旁也能充当窗帘。另外,藏在家具里的桌面上陈列着两台同步投影仪。

In the three niches in furniture we introduced multimedia art installations, also relating to nature, prepared specifically for the Apartment by selected artists. In the multimedia room there is an expandable shelf with a projector sliding down from the ceiling and a movable projection screen right by the window acting also as a sun blind. Additionally, on a tabletop hidden in the furniture two simultaneous projections are on display.

卧室也采用类似的设计方案,但是艺术装置屏藏在镜子后面。在公寓的主壁橱里我们安装了超过六米长的纺织面板,上面带有上百个LED灯组成的离散的照明装置。室内整体用先进的灯光和音响系统补充完善,这些系统都通过移动设备的应用程序来控制。

A similar scheme was used in the bedroom, but there the artistic installation screen is hidden behind the mirror. In the main niche space of the apartment we installed an over-six-meters long textile panel with discrete illumination installation consisting of hundreds of LEDs. The whole is complemented with advanced lighting and sound systems, controlled by means of an application for mobile devices.

空间的灵活性也反映在公寓的多功能性中,该公寓可以当作公寓、展厅、酒店客房和艺术画廊的混合体,而且也可以作为一个实验室。知名公司已经受邀参与到该项目中,他们会在室内检验最新的解决方案和产品。在公寓场所我们正计划(与学术机构合作)大量的研究活动,这些活动与居住空间、设计和审美的发展相关,我们正在创造相关的趋势、行为主义、社会学、工程学和生态学。 

Flexibility of the space is also reflected in the multifunctional nature of the Apartment, which can be regarded as a kind of a hybrid between a flat, a showroom, a hotel room, an art gallery, but also a laboratory. Renowned companies have been invited to the project to test in its interior the latest solutions and products. In the space of the Apartment we are also planning (in cooperation with academic institutions) numerous research activities related to the development of residential spaces, design and aesthetics and creating trends, behaviorism, sociology, ergonomics and ecology.

这些自然元素确定了室内的特色,从真实和虚拟多维度地表现迷人多姿的自然世界。在这个多布罗津的未来公寓里,自然特色和建筑风格为每天的生活创造了独特的精彩。 

The elements of nature define the character of the interior enriching a modern, functional arrangement with multi-dimensional (real and virtual) representations of rich and fascinating world of nature. In the Apartment of the Future in Dobrodzień nature and architecture @Create a unique framework for everyday life.

建筑设计: NArchitekTURA
项目位置: 波兰 多布罗津
主建筑师: Bartosz Haduch
项目时间: 2014年
摄    影: Jakub Certowicz, Courtesy of Bartosz Haduch
设计团队: Bartosz Haduch, Łukasz Marjański
装    置: Bartosz Dendura
可视化: Rafał Mikulski
艺术设计: Bartosz Haduch, Michał Sapeta, Bogna Hamryszczak, Michał Haduch
Constructor/Builder Company: Dobroteka – Meblarstwo Dobrodzieńskie

Architects: NArchitekTURA
Location: Dobrodzień, Poland
Architect In Charge: Bartosz Haduch
Year: 2014
Photographs: Jakub Certowicz, Courtesy of Bartosz Haduch
Design Team: Bartosz Haduch, Łukasz Marjański
Installations: Bartosz Dendura
Visualizations: Rafał Mikulski
Art Projections: Bartosz Haduch, Michał Sapeta, Bogna Hamryszczak, Michał Haduch
Constructor/Builder Company: Dobroteka – Meblarstwo Dobrodzieńskie

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。