【转】设有夹层“街”的日本开放式住宅 /MAMM Design

设有夹层“街”的日本开放式住宅 /MAMM Design

由专筑网Ann,刘庆新编译

MAMM 设计事务所在日本Kai地区完成了一个二层住宅项目,该住宅设有一条狭长如街道般的夹层,家人可以在这里聚会。

MAMM Design  has completed a two-storey residence in Kai, Japan, featuring a long mezzanine described as a street where the family can come together.

MAMM东京的工作室为居住在Kai的一个年轻家庭设计了这幢房子。其目的是在不同空间内部保证视线的开放性,便于家长照看他们的两个小孩子。

The Tokyo studio designed House in Kai for a young family. The aim was to @Create an open-plan interior with views between different spaces, allowing the parents to keep an eye on their two small children.

起居和就餐区域占据了首层大部分面积,夹层走廊横跨房间,通往顶层的卧室部分。

Living and dining spaces take up most of the ground floor. The mezzanine gallery spans the room, leading up to bedrooms on the uppermost floor.

工作室的联合创始人Akira 和Maya Mada解释说:“我们的目的不是简单地仅仅把住宅划分为起居室和卧室,而是希望营造出一个中部的空间,每名家庭成员既可以在这里享受独处的时光,同时也能感受到其他成员的存在。”他们之前曾设计过弧墙公寓和设有下沉厨房的住宅等项目。

“走廊扮演着街道般的角色,容纳了所有家庭成员的活动。”建筑师表示。

"Our aim was not to separate the house into only a living room and bedrooms, we also wanted to @Create an intermediate space where members of the family could enjoy alone time whilst still feeling the rest of the family's presence," explained studio co-founders Akira and Maya Mada, whose past projects include an apartment with curved walls and a home with a sunken kitchen.
"The gallery plays a role as a street where all activities of the family flow in," said the architects.

虽然要取得三层住宅的建设许可很容易,MAMM 设计事务所仍然选择适应周边的居民建筑,把高度控制在两层。

Although it would have been easy to gain planning permission for a three-storey house, MAMM Design chose to stay in keeping with the vernacular of the surrounding area and keep to a height of just two storeys.

“考虑到委托人想要很多的房间,理论上建造一幢三层的住宅很容易实现,但是我们觉得这一区域内的建筑物多是两层,因此两层高的住宅更适合周围环境。”建筑师告诉Dezeen。

“而且我们认为这不是一个很好的解决方案,那样的话家庭成员们将会占据不同的楼层,这会削弱家人之间的关系。”他们补充道。

"Considering the clients wanted quite a lot of rooms, it would have been easy to simply build a three-storey house, however we felt that this was a little excessive considering the majority of the buildings within the area are two-storey homes," the architects told Dezeen.
"And we think this is not a good solution, since it will weaken relations between family members, as they will occupy separate floors," they added.

委托人主要的需求是所有房间尽量南向布置,争取获得更多的自然采光。开放式的布局有助于实现这一点,同时面向花园一侧的整面南墙都增设了玻璃。

The client's main request was that all rooms be south-orientated in order to take full advantage of the natural sunlight. The open-plan layout helps achieve this, and glazing was also added along the full length of the garden-facing south wall.

至于起居空间,一楼设有儿童游戏室,夹层下方设有浴室和储藏室,尽可能得保持薄,最大限度得提高了吊顶的高度。

As well as the living spaces, the ground floor accommodates a children's playroom, bathrooms and storage under the mezzanine, which was kept as thin as possible to maximise the ceiling height.

楼梯位于起居室和通向夹层走廊的餐厅之间,同时还设有曲曲折折的隔板作为孩子的小型书架。

两个卧室位于顶层,旁边设有一个兴趣室和屋顶露台。

Stairs located between the living room and dining area lead up to the mezzanine gallery, which also features zigzagging shelves intended to be used as small dens by the children.
The two bedrooms sit on the top level, alongside a hobby room and a roof terrace.

MAMM使用了100毫米宽的钢柱作为承重结构。整幢住宅采用实木地板,而所有内置家具则采用桦木。

MAMM chose 100-millimetre-thick steel columns for the house's framework. Solid timber flooring was added throughout the property and birch wood was used for all built-in furniture.

Mada表示:“我们在这一住宅项目中坚持采用与传统木房相同尺度的柱子,之所以选择这些材料,是因为它们是天然的,我们不希望在这幢住宅中使用人工材料。”

"We stuck to keeping the dimension of all columns within the house equal to the size of columns found within traditional timber houses," said Mada. "We chose these materials because they are natural; we prefer not to use artificial materials within our projects."

Kai位于日本中部甲府盆地,所以我们设计了地暖系统供住户度过严寒的冬季。

Underfloor heating was also installed throughout the property to allow residents to cope with the harsh winters in Kai, which is located within the Kofu basin of central Japan.

项目介绍:
建筑设计:MAMM Design
结构工程: Ohno Japan
照明设计:Lightdesign
摄影:Daici Ano

Project credits:
Architect: MAMM Design
Structural engineer: Ohno Japan
Lighting designer: Lightdesign
Photography: Daici Ano

出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。